Συντάξεις: Χωρίς αύξηση 1,1 εκατομμύριο συνταξιούχοι και το 2024



Μετά το στραπάτσο των ευρωεκλογών ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα δώσει έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους που δεν λαμβάνουν αυξήσεις λόγω της προσωπικής διαφοράς.

Είναι το ίδιο επίδομα που ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να δώσει σε αυτή την ειδική κατηγορία συνταξιούχων το περασμένο Πάσχα, και το πλήρωσε ακριβά στις κάλπες του Ιουνίου.

Είναι η πολυπληθέστερη κατηγορία συνταξιούχων και η πλέον αδικημένη, η οποία δεν έχει λάβει καμία αύξηση τα τελευταία τρία χρόνια, περιοριζόμενη σε επιδόματα ελεημοσύνης των 100 ή των 200 ευρώ, την ώρα που η ακρίβεια θερίζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και η συγκεκριμένη κατηγορία βιώνει πραγματική φτώχεια.

Οι κρατήσεις που μηδενίζουν τις αυξήσεις

Και μπορεί ο πρωθυπουργός να αναγκάστηκε να διαβάσει με καθυστέρηση το μήνυμα των ευρωεκλογών, εξαγγέλλοντας το επίδομα για τη συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων, ωστόσο τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση θα βρουν μπροστά τους άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα τον Δεκέμβριο, όταν θα ανακοινώσουν τη νέα αύξηση των συντάξεων.

Και αυτό καθώς όπως όλα δείχνουν αναβάλλεται για ακόμη μία φορά η αναμόρφωση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΕΑ), που στερεί τις αυξήσεις σε άλλους 440.000 συνταξιούχους με συντάξεις (κύρια και επικουρική) πάνω από 1.400 ευρώ. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η διάταξη που θα μείωνε τις κρατήσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας συνταξιούχων δεν θα περιλαμβάνεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο-σκούπα, που θα «κουρέψει» τις συντάξεις χηρείας 300.000 δικαιούχων του ιδιωτικού τομέα.


Το πρόβλημα που δημιουργεί η ΕΕΑ είναι ότι η κράτηση μηδενίζει σε πολλές περιπτώσεις την αύξηση των συντάξεων, με αποτέλεσμα 440.000 να έχουν παγωμένες συντάξεις. Η ΕΕΑ αφορά συνολικά περισσότερους από 750.000 συνταξιούχους, οι οποίοι αναμένεται να αυξηθούν από την 1η/1/2024 και μετά, καθώς κάποιοι θα αλλάξουν κλιμάκιο λόγω της αύξησης 3% που έχει προγραμματιστεί να δοθεί στις συντάξεις.

Πόσους αφορά η προσωπική διαφορά

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, ο αριθμός των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά φτάνει τους 770.000, μειωμένος κατά 38% σε σχέση με τους 1.230.000 συνταξιούχους που είχαν καταγραφεί το 2021.

Ο ΕΦΚΑ υπολογίζει ότι ακόμα και μετά το 2027 οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά θα ξεπερνούν τους 300.000, καθώς, όπως υπολογίζεται, οι αυξήσεις που θα χορηγηθούν μέχρι τότε θα «σβήσουν» τη λογιστική διαφορά που καταγράφεται σήμερα. Να υπενθυμίσουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2023 στη συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων δόθηκε επίδομα αντί αύξησης: 200 ευρώ για κύρια σύνταξη έως 700 ευρώ, 150 ευρώ για σύνταξη έως 1.100 ευρώ και 100 ευρώ για κύρια σύνταξη έως 1.600 ευρώ.

Γ. Γαβρήλος: «Βρέθηκαν λεφτόδεντρα»

«Ο πρωθυπουργός δήλωνε πως δεν υπάρχει τάχα ο δημοσιονομικός χώρος να δώσει 200 ευρώ, παραμονή του Πάσχα, στους χαμηλοσυνταξιούχους, και εμάς που ζητούσαμε τη φορολόγηση τραπεζών και διυλιστηρίων, ως αντιστάθμισμα για τη στήριξη του κόσμου της εργασίας και για την κατάργηση του τεκμαρτού στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, μας έλεγε η κυβέρνηση ότι λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν, ότι οι προτάσεις μας δεν είναι κοστολογημένες και ότι σέρνουμε τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Ω του θαύματος, σήμερα μας λέει πως αποφάσισε να φορολογήσει τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, με τον χαμηλότερο όμως συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 33%, και αφού ο υφυπουργός Οικονομικών δήλωνε πως η βούληση της κυβέρνησης είναι να μην φορολογηθούν για το 2023. Φαίνεται ότι το ράπισμα των εκλογών ήταν ισχυρότερο από ό,τι δημόσια παραδέχεται η κυβέρνηση» αναφέρει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη