Στέφανος Κασσελάκης: Το κοινωνικό μέτωπο ανατροπής της κυβέρνησης - Πώς θα «στριμώξει» τον Μητσοτάκη




Το πλάνο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών σκιαγράφησε ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας χτες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε σε κοινές πρωτοβουλίες το ΠΑΣΟΚ και την Πλεύση Ελευθερίας, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν πιστεύει σε συμφωνίες κορυφής.

Όπως σημείωσε, «για να έχει μέλλον και ρίζες μια συνένωση και μεγέθυνση των προοδευτικών δυνάμεων, θα πρέπει να έχει προηγηθεί στην πράξη η ενότητα σε προοδευτικές ατζέντες μέσα στο Κοινοβούλιο και έξω από αυτό. Όπως και στην εξωτερική πολιτική, και εδώ απαιτούνται Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Οι πρωτοβουλίες που θα στριμώξουν την κυβέρνηση

Σε αυτό το πλαίσιο παρότρυνε από τη μία τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της Πλεύσης Ελευθερίας να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στην παραγωγή προτάσεων νόμου και από την άλλη τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προσεγγίσουν τους συναδέλφους τους από το ΠΑΣΟΚ και την Πλεύση Ελευθερίας και να συνεργαστούν.

«Αυτό πρέπει να γίνει συντεταγμένα, με διαφάνεια, με διαφάνεια μπροστά στα μάτια όλου του ελληνικού λαού, με σεβασμό στην αυτοτέλεια των υφιστάμενων σχημάτων. Αρχίστε με το κατηγορητήριο για τον Κώστα Καραμανλή που έχουμε ετοιμάσει. Δεν μπορεί αυτό το έγκλημα να παραμείνει ατιμώρητο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Στέφανος Κασσελάκης.

Το προσκλητήριο για συνεργασία σε προτάσεις νόμου και σε κοινές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες θα έχει στραμμένο το βλέμμα στα αδύναμα κοινωνικά στρώματα και όλους τους προοδευτικούς πολίτες. 

Πρόκειται για ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, όπως το θέμα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, το στεγαστικό και φυσικά τα Τέμπη. Τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, θα στριμώξουν πολιτικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη και ενδεχομένως θα την αναγκάσουν να τις υιοθετήσει.

«Όχι σε συμφωνίες κορυφής»

Την ίδια στιγμή ο Στέφανος Κασσελάκης επανέλαβε ότι δεν πιστεύει στις συμφωνίες κορυφής. Αντίθετα, όπως είπε, πιστεύει βαθιά στις δυναμικές που αναπτύσσονται από την βάση προς την κορυφή.

«Το να κλειστούμε σε ένα γραφείο τρεις - τέσσερις πολιτικοί αρχηγοί και να συμφωνήσουμε σε μια ένωση, αντί να επιμείνουμε στην πορεία μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα αυτοτελές κόμμα εξουσίας που θα προσκαλεί με ένα ελκυστικό αφήγημα τους δημοκρατικούς πολίτες στο πλευρό του, είναι απλά λάθος. 

Γιατί μας βάζει στο ίδιο κάδρο με τους ήδη ηττημένους και προσδίδει αξία φόβητρου σε έναν ήδη απαξιωμένο πρωθυπουργό» υπογράμμισε. Στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ λένε ότι η πολιτική σύγκλιση και η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων γίνεται από την βάση, δηλαδή σε συνδικάτα, επιμελητήρια κλπ.

Η «μπάλα» στα υπόλοιπα κόμματα

Επίσης, Στέφανος Κασσελάκης έστειλε πολλαπλά μηνύματα αναφορικά με το μέλλον της Κεντροαριστεράς. «Αν θεωρητικώς περισσότερα σχήματα της δημοκρατικής παράταξης φτάσουν στο σημείο συναίρεσης τότε το τελευταίο πράγμα που θα ήταν εμπόδιο, θα ήταν η δική μου καρέκλα. 

Και αν είναι προϋπόθεση να υπάρχει εκ νέου εκλογή προέδρου από το επανιδρυμένο κόμμα, από τον μεγαλύτερο προοδευτικό χώρο, τότε με ταπεινοφροσύνη και αίσθημα ευθύνης θα ανταποκριθώ σε αυτή την προϋπόθεση και θα θέσω εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία. 

Διότι όντως συμφωνώ, ότι οι ηγεσίες πρέπει πάντα να έχουν τη σφραγίδα της βάσης. Και η βάση μας στην κοινωνία είναι μεγαλύτερη από την δεξιά-ακροδεξιά που μας κυβερνούν» τόνισε.

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει σενάριο να αποχωρήσει «για να έρθει ένας από μηχανής θεός». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι «η κοινωνία έχει ήδη αποφασίσει: η ψήφος του ελληνικού λαού την Κυριακή με ανέδειξε στον αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας και της φιλοσοφίας της. Η ίδια η Νέα Δημοκρατία με ανέδειξε ως αντίπαλό της. Και έδειξε ότι φοβάται τον ΣΥΡΙΖΑ».

Από την Κουμουνδούρου σχολιάζουν ότι η «μπάλα» πλέον βρίσκεται στα υπόλοιπα κόμματα που θα πρέπει να δείξουν μέσα στο κοινοβούλιο αν έχουν διάθεση για συνεργασία.
Το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε και για τις αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «επειδή το κόμμα μας είναι το σπίτι μας, πρέπει να φροντίσουμε το σπίτι μας να το μεγαλώσουμε, να το κάνουμε πιο λειτουργικό και πιο φιλόξενο για εκατομμύρια προοδευτικούς πολίτες.

Αυτή την μεγάλη πρόκληση θα την αντιμετωπίσουμε κοιτώντας την αλήθεια κατάματα με όρους του μέλλοντος και όχι του παρελθόντος, και θα το κάνουμε στο καταστατικό μας συνέδριο το φθινόπωρο που έρχεται. Και θα πρέπει οι καταστατικές μας αλλαγές να πείθουν ότι είμαστε ένα κόμμα ίσων ευκαιριών όπου κάθε μέλος θα μπορεί να διεκδικεί ισότιμα με κάθε άλλο μέλος μια θέση ευθύνης και προσφοράς. 

Για αυτό θα πρέπει να κάνουμε τομές που υπαγορεύονται από την κοινή λογική. Δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένα εμπόδιο, όταν πρόκειται για το μέλλον της πατρίδας μας – για τη δυνατότητα που πρέπει να έχει η κάθε Ελληνίδα, ο κάθε Έλληνας να ονειρευτεί και πάλι. Να αισθανθεί υπερήφανη και υπερήφανος για τη σύγχρονη Ελλάδα που χτίζουμε».

Όπως σχολιάζουν στην Κουμουνδούρου, σκοπός του κόμματος είναι να ενώσει όλες τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου που νιώθουν ότι εφάπτονται αξιακά με τον ΣΥΡΙΖΑ και θέλουν να συμπορευτούν μαζί του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με νέο μοντέλο λειτουργίας - όπως απέδειξε η επιλογή των υποψήφιών του για τις ευρωεκλογές από την βάση - επιδιώκει να αγκαλιάσει όσο το δυνατό περισσότερους πολίτες, δημιουργώντας πλατιές και ελκυστικές δομές. Οι οποίες θα είναι πραγματικά ανοιχτές σε όλον τον προοδευτικό κόσμο, με μοναδικά «κριτήρια» για τη διεύρυνση, την αξιοκρατία και τη διάθεση προσφοράς. Και όχι την κομματική/πολιτική προέλευση ή τα κομματικά «ένσημα» καταλήγουν από την αξιωματική αντιπολίτευση.

 



Σχόλια

Διαβάστε ακόμη