Κυβέρνηση: Κανένα μέτρο για ακρίβεια και ΦΠΑ παρά το ηχηρό μήνυμα της κάλπης


Τελικά, οι ελεύθεροι επαγγελματίες ρώτησαν τον λογιστή τους πριν πάνε στην κάλπη. Και το εκλογικό αποτέλεσμα απέδειξε ότι η Νέα Δημοκρατία έχασε στην κάλπη τους μισούς -χονδρικά-ψηφοφόρους της από αυτή την κοινωνική ομάδα, η οποία πολλές φορές έχει κρίνει την τελευταία 25ετία το εκλογικό αποτέλεσμα, πάντα τιμωρώντας αυτούς που την τιμωρούν οικονομικά. 

Βεβαίως το θέμα έχει συνέχεια, καθώς αύριο οι δικηγόροι -και όχι μόνο- καλούν σε συγκέντρωση στο Συμβούλιο Επικρατείας, όπου εκδικάζεται η προσφυγή τους κατά του φορολογικού νόμου της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τον τρόπο προσδιορισμού του εισοδήματός τους.

Παρά τις εμφανείς και μη αναταράξεις που προκάλεσε στην κυβέρνηση η απώλεια 13 ποσοστιαίων μονάδων στις εκλογές της 9ης Ιουνίου, είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Κ. Μητσοτάκης και ο Κ. Χατζηδάκης έσπευσαν από την επόμενη ημέρα να διευκρινίσουν σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο περιορισμού της ακρίβειας, που είναι το μείζον για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. 

Σε μετεκλογικές συνεντεύξεις τους και οι δυο «με ένα στόμα» απέκλεισαν κάθε περίπτωση μείωσης του ΦΠΑ, ο οποίος εξακολουθεί να είναι ο οικονομικός «αιμοδότης» της δημοσιονομικής «επιτυχίας» της κυβέρνησης.

Απέκλεισαν, επίσης, οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή στο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Κάτι για σημειακές παρεμβάσεις ψιθύρισαν όταν ολοκληρωθεί η υποβολή των φετινών δηλώσεων και, φυσικά, αφού πληρώσουν τους αυξημένους φόρους.

Για την ακρίβεια, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σε πρόσφατες δηλώσεις του αναφέρθηκε στις υψηλές προμήθειες των συστημικών τραπεζών στις συναλλαγές. 

Σύμφωνα με διαρροές, η κυβέρνηση είναι πιθανό να νομοθετήσει την επιβολή πλαφόν ειδικά για τις χαμηλής αξίας συναλλαγές. Δεν αποκλείεται, επίσης, να υπάρξει με κυβερνητική ώθηση παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στους τομείς της ενέργειας και της ιδιωτικής Υγείας. 

Το πιο πιθανό, όμως, είναι να επιβληθούν κάποια πρόστιμα εκατοντάδες φορές πιο μικρά από τα κέρδη που αποκομίζουν οι υπό πιθανό έλεγχο εταιρείες και το θέμα να λήξει. Η κυβέρνηση, βεβαίως, επιμένει στα της επιστολής Μητσοτάκη προς τη Φον ντερ Λάιεν, αλλά η πρώην και μέλλουσα πρόεδρος της Κομισιόν μάλλον έχει σπουδαιότερα θέματα να ασχοληθεί από τη θέσπιση κοινών κανόνων για την τιμολόγηση αγαθών και υπηρεσιών των πολυεθνικών εταιρειών εντός της Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά τις πιθανές ελαφρύνσεις, ο κ. Μητσοτάκης πάντα κάνει focus στην περαιτέρω ελάφρυνση των επιχειρηματιών, εξαγγέλλοντας νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών σε ποσοστό διπλάσιο από την πιθανή αντίστοιχη μείωση και των εισφορών των εργαζομένων, παρουσιάζοντας, μάλιστα, το μέτρο ως ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων. Για το τι σημαίνει, βεβαίως, για τις μελλοντικές τους συντάξεις ούτε κουβέντα.

Με 2 δισ. ευρώ, τα οποία θα αντληθούν στο σύνολό τους από τα κοινοτικά ταμεία, θα χρηματοδοτηθεί η συνέχιση του προγράμματος «Το Σπίτι μου», την οποία ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης, με παράλληλη διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων σε ζευγάρια μέχρι 50 ετών. Βεβαίως, το θέμα της άντλησης των 2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί από τις Βρυξέλλες. Το μέτρο, όμως, είναι πολύ περιορισμένο ως προς τις πραγματικές ανάγκης στέγασης. 

Το πρώτο πρόγραμμα είχε ουσιαστικά περιλάβει 10.000 άτομα. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για πρόγραμμα μερικής χρηματοδότησης -υπό προϋποθέσεις- νέων ζευγαριών τα οποία διαθέτουν και εξ ιδίων κεφάλαια ή μπορεί να τα εξασφαλίσουν μέσω τραπεζικού δανεισμού. 

Στις δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης επανήλθε σε κάτι που έχει πει πολλές φορές, αναφέροντας για πολλοστή φορά ότι η κυβέρνηση πιθανότατα θα θέσει περιορισμούς σε βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb κ.λπ.. Πάντως, ενώ υπάρχει Υπουργική Απόφαση για το θέμα (των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού), δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί. 

Με την απόφαση αυτή προσδιορίζονται γεωγραφικές περιοχές όπου δεν πρέπει να επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση σε περισσότερα από δύο ακίνητα για κάθε ΑΦΜ ή χρονικοί περιορισμοί (μίσθωση ακινήτου για περίοδο μέχρι 90 ημέρες ετησίως).

Η επιμονή σε αντιλαϊκά μέτρα

Προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιμένει σε αντιλαϊκά μέτρα, καθώς πέρα από τον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, έχει εξαγγείλει και την περικοπή των συντάξεων χηρείας. 

Η εικόνα μιας κυβέρνησης που επιμένει σε περικοπές συντάξεων και αύξηση φόρων μετά από μια μεγάλη εκλογική ήττα προκαλεί ερωτήματα. Και αυτό όταν στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2014, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο, παρουσιάζει έλλειμμα ύψους 279 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 2.699 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2024 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2024 και ελλείμματος 789 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα σε τροποποιημένη ταμειακή βάση διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 3.253 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 631 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 2.443 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2023.

Δηλαδή, χάρη και στην υπερφορολόγηση ο προϋπολογισμός πηγαίνει καλύτερα από το αναμενόμενο. Όμως δίπλα στην υπερφορολόγηση υπάρχουν μηδενικές ουσιαστικά δαπάνες για υποδομές στην Υγεία, στην Παιδεία και εν γένει για την κοινωνική πολιτική.

Υπάρχει και κάτι τελευταίο: η προσωπική επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη να περιφέρει στην Ευρώπη και στις αγορές την «επιτυχία» της κυβέρνησής του (ασχέτως αν η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει «πατώσει») και για προσωπική -μελλοντική- χρήση.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη