Συντάξεις χηρείας: Σοκ με τις αναδρομικές περικοπές - Ποιοι καλούνται να επιστρέψουν απολαβές έως και 6 ετών



Τον τίτλο «Διάλεξε ποια σύνταξη θες να χάσεις» μπορεί να έχει το «ευνοϊκό» σενάριο που εξετάζει το υπουργείο Εργασίας για τις επικείμενες περικοπές στις συντάξεις χηρείας, οι οποίες θα εφαρμοστούν, όπως όλα δείχνουν, από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Εκτός όμως από αυτό υπάρχει και χειρότερο σενάριο, δηλαδή όχι απλώς να χάσει εντελώς ο δικαιούχος τη σύνταξη χηρείας, αλλά να βρεθεί και χρεωμένος στον ΕΦΚΑ και να κληθεί να καταβάλει ως αχρεωστήτως καταβληθείσες τις συντάξεις όχι μόνο μίας τριετίας, αλλά δύο τριετιών!

Σύμφωνα με τα τελευταία σενάρια που διακινούνται από το υπουργείο Εργασίας, μέσα στον Ιούλιο αναμένεται άλλο ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο «σκούπα» που θα κατατεθεί στη Βουλή και θα έχει ως προμετωπίδα την άρση των εμποδίων για την εργασία των συνταξιούχων με αναπηρία, ενώ θα δίνει οριστικό τέλος στην εκκρεμότητα των περικοπών για τις συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα.

Οπως είναι γνωστό, με τη λήξη της τριετίας και εφόσον ο δικαιούχος παίρνει δική του σύνταξη ή εργάζεται, η σύνταξη χηρείας μειώνεται κατά 50% και κατεβαίνει στο 35% της σύνταξης που λάμβανε ο θανών. Η περικοπή εκτιμάται πως αφορά πάνω από 60.000 δικαιούχους συντάξεων χηρείας μετά το 2016 στους οποίους δεν έχει εφαρμοστεί η διάταξη και η εκκρεμότητα αυτή κλείνει σχεδόν 7 χρόνια.

Αν οι περικοπές ξεκινήσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θα ζητηθεί από τους δικαιούχους των συντάξεων χηρείας, που στη μεγάλη τους πλειονότητα είναι γυναίκες, να επιστρέψουν στον ΕΦΚΑ τις συντάξεις δύο τριετιών.

Δύο σενάρια

Σ’ αυτή την περίπτωση, αν δεν υπάρξει άλλη παρέμβαση, οι χήρες δεν θα χάσουν μόνο τη σύνταξη που λαμβάνουν από τον θανόντα σύζυγο αν διατηρούν δική τους σύνταξη από την εργασία τους ή εργάζονται, αλλά να επιστρέψουν σε βάθος έξι ετών και τα χρήματα που έλαβαν ως δικαιούχοι.

Πέρα από τις επιστροφές, που είναι το μεγάλο πρόβλημα, το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να επιλέγει ο ασφαλισμένος αν η περικοπή θα αφορά τη σύνταξη χηρείας ή τη σύνταξη που λαμβάνει από την εργασία του προκειμένου η απώλεια να αφορά τη μικρότερη σύνταξη.

Το δεύτερο που εξετάζεται είναι η περικοπή να αφορά μόνο το κομμάτι της εθνικής σύνταξης και όχι το ανταποδοτικό. Μόνο που υπάρχει και η κατηγορία των πολύ χαμηλών συντάξεων χηρείας, όπου αν περικοπεί πλήρως η εθνική σύνταξη, η ανταποδοτική μπορεί να είναι από μηδενική έως ψίχουλα! Το ενδεχόμενο αυτό είναι αρκετά πιθανό να αφορά δεκάδες χιλιάδες δικαιούχους σύνταξης χηρείας.

Κι αυτό καθώς η εθνική σύνταξη έχει διαμορφωθεί στα 426,58 ευρώ, ενώ η ερμηνευτική εγκύκλιος του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτη Τσακλόγλου είναι σαφής: 

«Όταν ένας ασφαλισμένος δικαιούται περισσότερες από μία συντάξεις (γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου) του χορηγείται μία εθνική σύνταξη» και στη δεύτερη περιορίζεται στο ανταποδοτικό και μόνο τμήμα της σύνταξής του.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη