Γαλλία: Ο Μακρόν ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές μετά τη νίκη - σοκ της ακροδεξιάς


Πρόωρες εκλογές στη Γαλλία ανακοίνωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά την νίκη του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν στις ευρωεκλογές.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε τη διάλυση της εθνοσυνέλευσης και προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 30 Ιουνίου. Ο Μακρόν στο διάγγελμά του υπογράμμισε ότι η άνοδος των ακροδεξιών λαϊκιστών συνιστά κίνδυνο τόσο για τη Γαλλία όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία τόνισε πως για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα σκόπιμο είναι να λάβει τον λόγο ο γαλλικός λαός.

«Θα υπογράψω μέσα σε λίγα λεπτά το διάταγμα προκήρυξης βουλευτικών εκλογών οι οποίες θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου ο πρώτος γύρος και στις 7 Ιουλίου ο δεύτερος», είπε σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, η έκβαση των οποίων «δεν είναι ένα καλό αποτέλεσμα για τα κόμματα που υπερασπίζονται την Ευρώπη», όπως επισήμανε.




Νωρίτερα ο υποψήφιος της γαλλικής ακροδεξιάς Ζορντάν Μπαρντελά, νικητής με άνω του 30% των ψήφων στις ευρωεκλογές, ζήτησε από τον Γάλλο πρόεδρο «να οργανώσει νέες βουλευτικές εκλογές». Κάνοντας λόγο για «ιστορική επίδοση» του κόμματός του και την κατάφωρη απόρριψη της πολιτικής του προέδρου της Γαλλίας, ο Μπαρντελά κάλεσε τον Εμανουέλ Μακρόν «να λάβει υπ' όψιν του αυτό το νέο πολιτικό δεδομένο» και να διαλύσει το γαλλικό κοινοβούλιο για να προκηρύξει «νέες βουλευτικές εκλογές».

Υπενθυμίζεται ότι το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του τηλεοπτικού σταθμού TF1, λίγο μετά το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης, αναμένεται να κινηθεί γύρω στο 32,4%. Το κόμμα της κυβερνητικής παράταξης Αναγέννηση του προέδρου Μακρόν κινείται περί το 15,2%, ενώ το Σοσιαλιστικό κόμμα λαμβάνει ποσοστό περί το 14,3%.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, ένας από τους στενότερους συμμάχους του προέδρου Μακρόν, δήλωσε σήμερα ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στη Γαλλία είναι μια ήττα για τον πρόεδρο και την κυβέρνησή του. «Σήμερα πρέπει να αναρωτηθούμε και επίσης να εξηγήσουμε στους Γάλλους γιατί δεν ήμασταν σε θέση να τους ακούσουμε αρκετά», δήλωσε ο Νταρμανέν στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1 TV.

Την ίδια ώρα σημειώνεται ότι η συμμετοχή εκτιμάται περί το 52,5% του εκλογικού σώματος και είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή στις ευρωεκλογές τα τελευταία 30 χρόνια στη Γαλλία.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη