Τζο Μπάιντεν: Το ισραηλινό σχέδιο τριών φάσεων για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν παρουσίασε την Παρασκευή ένα νέο ισραηλινό σχέδιο για τη Λωρίδα της Γάζας, προτρέποντας τη Χαμάς να το αποδεχθεί, λέγοντας ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει ο τερματισμός της θανατηφόρας σύγκρουσης.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει προσφέρει «μια ολοκληρωμένη νέα πρόταση» για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων που θα πραγματοποιηθεί σε τρεις φάσεις, σε δηλώσεις που έκανε από τον Λευκό Οίκου, αναφέρουν οι Times of Israel.

Βάσει του σχεδίου η πρώτη φάση θα διαρκέσει έξι εβδομάδες και θα περιλαμβάνει την πλήρη κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τις κατοικημένες περιοχές του θύλακα. 

Κατά τις έξι εβδομάδες το Ισραήλ και η Χαμάς θα διαπραγματευτούν ώστε να φτάσουμε στη δεύτερη φάση, που θα σηματοδοτήσει τη μόνιμη παύση των εχθροπραξιών. Εάν οι διαπραγματεύσεις κρατήσουν περισσότερες από έξι εβδομάδες, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί, για όσο συνεχίζονται και οι συνομιλίες.

Στη δεύτερη φάση θα γίνει ανταλλαγή κρατουμένων και θα απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι που είναι ακόμη εν ζωή ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν, και η τρίτη περιλαμβάνει ένα μεγάλο σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας. «Σε αυτό το σημείο, η Χαμάς δεν είναι πλέον σε θέση να πραγματοποιήσει άλλη μια 7η Οκτωβρίου», είπε ο Μπάιντεν.

«Ξέρω ότι ορισμένοι στο Ισραήλ, ακόμη και μέλη της κυβέρνησης, δεν θα συμφωνήσουν με το σχέδιο», είπε ο Μπάιντεν, προτρέποντας την ισραηλινή ηγεσία να στηρίξει τη συμφωνία, παρά τις πιέσεις που ενδεχομένως θα δεχτεί. «Ζητώ από τους Ισραηλινούς να κάνουν ένα βήμα πίσω και να σκεφθούν τι θα συμβεί αν χαθεί αυτή η στιγμή»,. Επισήμανε επίσης ότι υπάρχει κίνδυνος για το Ισραήλ να απομονωθεί περαιτέρω διεθνώς, αν συνεχίσει τον πόλεμο.

Όπως αναφέρει το Reuters μια προηγούμενη πρόταση που υποβλήθηκε νωρίτερα φέτος ζητούσε την απελευθέρωση αρρώστων, ηλικιωμένων και τραυματισμένων ομήρων στη Γάζα με αντάλλαγμα μια εκεχειρία έξι εβδομάδων που θα μπορούσε να παραταθεί για να επιτραπεί η παράδοση περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα. Η συμφωνία κατέρρευσε νωρίτερα αυτό το μήνα, αφού το Ισραήλ αρνήθηκε να συμφωνήσει στον οριστικό τερματισμό του πολέμου στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και έντεινε την επίθεση στην Ράφα στη νότια Γάζα.

Η Χαμάς δήλωσε την Πέμπτη ότι είπε στους μεσολαβητές ότι δεν θα συμμετάσχει σε περισσότερες συζητήσεις για διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης επίθεσης, αλλά είναι έτοιμη για μια «πλήρη συμφωνία», συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων, εάν το Ισραήλ σταματήσει τον πόλεμο.

Οι συνομιλίες με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, του Κατάρ και άλλων για συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, έχουν επανειλημμένα καθυστερήσει, με τις δύο πλευρές να κατηγορούν η μία την άλλη για έλλειψη προόδου, αναφέρει ακόμα το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.

Το Ισραήλ δεν θα τερματίσει τον πόλεμο μέχρι να ηττηθεί η Χαμάς, λέει ο Νετανιάχου

Λιγότερο από μία ώρα αφότου ο Μπάιντεν περιέγραψε την ισραηλινή πρόταση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχ επέμεινε ότι το Ισραήλ δεν θα τερματίσει τον πόλεμο μέχρι να ηττηθεί η Χαμάς. Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανέφερε σε ανακοίνωσή του, σύμφωνα με το CCN ότι «ο πόλεμος δεν θα τελειώσει μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του».

«Η ισραηλινή κυβέρνηση είναι ενωμένη στην επιθυμία για την επιστροφή των ομήρων μας το συντομότερο δυνατό και εργάζεται για την επίτευξη αυτού του στόχου», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι «κατά συνέπεια, ο πρωθυπουργός εξουσιοδότησε τη διαπραγματευτική ομάδα να παρουσιάσει ένα προσχέδιο για την επίτευξη αυτού του στόχου, επιμένοντας παράλληλα ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει έως ότου επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής όλων των ομήρων μας και της καταστροφής του στρατού της Χαμάς και των κυβερνητικών δυνατοτήτων της»

Το γραφείο του πρωθυπουργού επέμεινε ότι το «ακριβές περίγραμμα» της πρότασης του Ισραήλ επιτρέπει στη χώρα να «διατηρήσει αυτές τις αρχές».

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Εικόνα

Τέμπη: Στο Κουλούρι μεταφέρεται κοντέινερ πειστήριο της εμπορικής αμαξοστοιχίας που μέχρι σήμερα βρισκόταν σε οικόπεδο ιδιώτη-«Τα πειστήρια του εγκλήματος βρίσκονται διασκορπισμένα – Μας οφείλετε την αλήθεια» λέει ο Κασσελάκης