Ευρωεκλογές 2024: Αγωνία Ανδρουλάκη για το ψαλίδισμα από τον Λοβέρδο - Νέα επίθεση στην τελική ευθεία


 
Οποιο ποσοστό κι αν λάβει τελικά το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Λοβέρδος εσπευσμένα για να κατέβει στις ευρωεκλογές, εκτιμάται ότι θα πλήξει πρωτίστως το πρώην κόμμα του, το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Αυτός είναι ο λόγος που εδώ και μήνες, ήδη από την προαναγγελία του νέου κόμματος, ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε μιλήσει για «πολιτικούς δορυφόρους του κ. Μητσοτάκη».

Η Χαρ. Τρικούπη θέλει να παλέψει για το υψηλότερο δυνατόν ποσοστό ώστε να κυνηγήσει την κατά το δυνατόν μικρότερη απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Άλλωστε κι αυτή θα παίξει τον δικό της ρόλο στις «αναγνώσεις» των συσχετισμών και τις επιπτώσεις που αυτές θα έχουν εσωκομματικά την επόμενη μέρα.

Παράλληλα, τόσο σε επίπεδο δημόσιας ρητορικής όσο και ενδόμυχα, στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουν εγκαταλείψει τον στόχο της δεύτερης θέσης και συνεπώς οποιοδήποτε πρόσθετο εμπόδιο εντείνει την αγωνία τους.

Μετά από δύο μήνες δημοσκοπικής παγίωσης του ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση -γεγονός που την οδήγησε σε ολόκληρη αλλαγή προεκλογική τακτικής σε σχέση με το μετεκλογικό αφήγημα- η Χαρ. Τρικούπη τώρα, αν και η ίδια η εταιρεία υποσημειώνει ότι «δεν αποτελεί πρόβλεψη αποτελέσματος», έσπευσε να δώσει ιδιαίτερο βάρος στα προχθεσινά στοιχεία της Prorata για την εκλογική επιρροή των κομμάτων που εμφανίζονται ευνοϊκά για το ΠΑΣΟΚ έπειτα από τόσο μακρύ διάστημα και, βέβαια, στην τελική ευθεία για τις ευρωκάλπες.

Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται ακόμα περισσότερο αντιληπτή και η ανησυχία της ηγεσίας για τη ζημιά που μπορεί να της προκαλέσουν οι Δημοκράτες του Ανδ. Λοβέρδου.

Στην τελευταία δημοσκόπηση της GPO το κόμμα Λοβέρδου αποτυπώθηκε στο 2,6% στην εκτίμηση ψήφου, με τον ίδιο να δηλώνει, από τη διακαναλική συνέντευξή του, αισιόδοξος ακόμα και για πάνω από 3%.

Σε κάθε περίπτωση, και ενώ οι εικόνες από την πρόσφατη κεντρική ομιλία Λοβέρδου στη Θεσσαλονίκη δεν συνηγορούν σε καμία περίπτωση υπέρ αυτής της «αισιοδοξίας» του πρώην βουλευτή, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανησυχεί διότι αντιλαμβάνεται ότι έστω και το παραμικρό ψαλίδισμα της δύναμης του ΠΑΣΟΚ που θα οφείλεται στην εκλογική καταγραφή των Δημοκρατών μπορεί εντέλει να διαδραματίσει δυσανάλογα σημαντικό ρόλο για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Και συνεπώς για τον ίδιο.

Νέα επίθεση

Μέσα σε αυτό το κλίμα, λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές ο Ν. Ανδρουλάκης εξαπέλυε νέα επίθεση προς τον Ανδ. Λοβέρδο, επιχειρώντας να απευθυνθεί και στο θυμικό τον πιο κεντρώων ή κεντροδεξιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Στο ερώτημα αν μπορεί να τον πλήξει η ίδρυση του φορέα του Ανδ. Λοβέρδου, ο Ν. Ανδρουλάκης υπενθύμισε ότι ο πρώην βουλευτής και πρώην υπουργός είχε επιχειρήσει να προκαλέσει ζημιά και στο παρελθόν.

«Προσπαθεί να πλήξει το ΠΑΣΟΚ και φαίνεται αυτό με αυτά που λέει» είπε (στον Alpha) ο Ν. Ανδρουλάκης, θυμίζοντας ότι «ο κ. Λοβέρδος το έχει κάνει δεύτερη φορά αυτό, δεν είναι πρώτη φορά που έφυγε από το ΠΑΣΟΚ και έκανε κόμμα».

Στον αντίποδα του μετεκλογικού αφηγήματος Ανδρουλάκη για ένα μέτωπο προοδευτικών δυνάμεων που θα λειτουργήσει ως εναλλακτική κυβερνητική πρόταση απέναντι στη Ν.Δ., ο Ανδ. Λοβέρδος -αφού υποστήριξε ότι και το ΠΑΣΟΚ όπως και Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «βρίσκονται σε παρακμή»- κοινοποίησε τον μεγαλεπήβολο μετεκλογικό του στόχο για ένα «προσκλητήριο για τη δημιουργία της μεγάλης παράταξης του Κέντρου, χωρίς προϋποθέσεις, μια ανοιχτή διαδικασία, όπου θα δούμε ποιος θα ηγηθεί στην πορεία».

«Το λάθος ήταν που τον άφησαν να επιστρέψει»

Υπενθυμίζεται ότι ο Ανδ. Λοβέρδος είχε αποχωρήσει το 2012 ιδρύοντας τη ΡΙΚΣΣΥ και επανήλθε στο ΠΑΣΟΚ το 2014, βάζοντας το 2015 υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και χάνοντας από τη Φώφη Γεννηματά. «Το λάθος ήταν που τον άφησαν να επιστρέψει. Διότι ένας άνθρωπος που το κάνει μια φορά χωρίς κόστος, θα το ξανακάνει όπως το έκανε και τώρα» σχολίασε ο Ν. Ανδρουλάκης, με την αιχμή αυτής της αποστροφής να ακουμπά την περίοδο προεδρίας του ΠΑΣΟΚ από τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπονόησε ότι ο Ανδ. Λοβέρδος έφυγε από το ΠΑΣΟΚ παρότι μετά τις εσωκομματικές εκλογές τον είχε προτείνει στα όργανα, διότι δεν κατάφερε να εκλεγεί.

Τη βουλευτική έδρα στον Βόρειο Τομέα κατέλαβε τελικά η Μιλένα Αποστολάκη, με τον Ανδ. Λοβέρδο να είχε θεωρήσει από τότε ότι η εν λόγω υποψηφιότητα είχε στηριχθεί από τον Ν. Ανδρουλάκη.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη